DXA-Scan

DXA-scan har en viktig rolle innen gynekologi og kvinnehelse, spesielt for å overvåke benhelse i forbindelse med hormonelle endringer som oppstår gjennom livsløpet. Kvinner, særlig etter overgangsalderen, er mer utsatt for bentap og osteoporose på grunn av fall i østrogennivået. Bentetthetsmåling med DXA-skanning gir en nøyaktig vurdering av bentetthet og kan tidlig avdekke risiko for benskjørhet.

I tillegg til å måle bentetthet, gir DXA-scan også detaljert informasjon om kroppssammensetning(Body Scan), inkludert fettfri masse og visceralt fett. Denne omfattende kartleggingen gir en bedre forståelse av din generelle helse og gjør det mulig å tilpasse forebyggende tiltak eller behandling mer presist. Dette kan bidra til å forebygge fremtidige brudd og helseproblemer, og har stor betydning for kvinners generelle helse og livskvalitet.

På klinikken bruker vi GE sin toppmodell, Lunar iDXA, som er markedsledende innen DXA-målinger.

Hvordan fungerer det?

DXA-scan utføres hos oss av helsesekretær. Deretter analyseres resultater av indremedisiner. Dersom du ønsker å ta DXA-scan som en del av din gynekologtime, følges resultatene opp sammen med din gynekolog. For deg som ønsker en forebyggende helsekontroll, der vi vurderer sentrale helseparametere for tidlig å avdekke helseutfordringer som kan håndteres med livsstilsendringer eller behandling, inkluderer DXA-scan som en del av denne timen.

I tillegg til en medisinsk vurdering av dine resultater fra DXA-scan, får du også med deg en rapport med oversikt over dine resultater og informasjon om disse rett etter timen er utført.

Hva er bentetthetsmåling (DXA-scan)?

DEXA-scan er en smertefri og risikofri røntgenundersøkelse som gir en nøyaktig vurdering av bentettheten og risikoen for benbrudd. Undersøkelsen tar ca. 20 minutter og utføres uten henvisning. Med minimal røntgenstråling gir DXA-målingen en trygg og effektiv metode for å følge bentetthet over tid.

Hva er osteoporose?

Osteoporose, ofte omtalt som benskjørhet, er en tilstand som svekker benvevet, reduserer benmassen og gjør skjelettet mer utsatt for brudd. Sykdommen utvikler seg vanligvis gradvis og forårsaker få eller ingen symptomer før et brudd oppstår. Selv om hele skjelettet kan påvirkes, er hofter, ryggvirvler og håndledd de mest utsatte områdene.

Hvorfor er det viktig å følge med på osteoporose?

Osteoporose er en underdiagnostisert sykdom med stor innvirkning på livskvalitet og dødelighet, særlig blant eldre kvinner, der over 90 % av hofte- og ryggbrudd skyldes denne tilstanden. I Norge skjer det årlig 50 000 lavenergibrudd, som kan føre til kroniske smerter, funksjonstap og redusert livskvalitet. Med lange ventetider i det offentlige helsevesenet har vi derfor investert i en avansert DEXA-skanner ved Viro Gynklinikk, slik at pasientene raskt kan få vurdert bentetthet. Rask diagnostikk kan bidra til å forebygge alvorlige komplikasjoner for dem som er rammet av osteoporose.

Hvordan utføres DXA-scan?

En DXA-skanning er en rask og smertefri prosedyre der du ligger på en benk mens skanneren passerer over kroppen. Den bruker svært lav dose røntgenstråling for å måle benmassen. Hele prosedyren tar vanligvis 15-20 minutter, og pasienten kan ofte beholde vanlige klær på, så lenge de ikke inneholder metall.

Hvem bør ta en DXA-scan?

Personer over 50 år, særlig kvinner men også menn, har statistisk sett høyere risiko for benbrudd. Denne risikoen kan skyldes ulike faktorer, som deles inn i primære og sekundære årsaker. Primære årsaker inkluderer biologiske faktorer som alder, kjønn (spesielt kvinner etter overgangsalderen på grunn av lavere østrogennivå), og familiehistorie med osteoporose eller tidligere brudd – faktorer som ikke kan endres, men som gir innsikt i grunnleggende risiko. Sekundære årsaker er ytre faktorer eller livsstilsvalg som langvarig bruk av visse medisiner, kroniske sykdommer, dårlig ernæring, lav kroppsvekt eller tidlig overgangsalder hos kvinner. Disse kan ofte håndteres for å redusere risikoen for osteoporose. Ved å identifisere både primære og sekundære risikofaktorer kan vi få et mer helhetlig bilde av risikoen for osteoporose, slik at tiltak kan iverksettes for å forebygge tap av benmasse og redusere sannsynligheten for fremtidige brudd.

Resultater og T-score

Måleresultatet, T-score, sammenligner din bentetthet med normalverdier for yngre, friske personer av samme kjønn. En T-score på -1 eller høyere er normalt, -1 til -2,5 indikerer lav benmasse, og lavere enn -2,5 tilsier osteoporose. Dette gir en klar vurdering av benhelsen og risikoen for fremtidige brudd.

Hvordan behandle osteoporose?

Behandlingen av osteoporose omfatter både livsstilsendringer, kosttilskudd og medisiner som kan øke benmasse eller redusere benresorpsjon. Viro Gynklinikk tilbyr tilpasset behandling basert på din unike risiko og livsstil, slik at du kan opprettholde et aktivt og sunt liv. Vi følger de nasjonale retningslinjer.

Hva er Bodyscan?

En BodyScan gir en helhetlig vurdering av kroppssammensetningen din. Den måler andelen kroppsfett, fettmasseindeks (FMI) – som viser fettmengden i forhold til høyden din – og mengden visceralt fett (VAT), som kan påvirke risikoen for hjerte- og stoffskiftesykdommer. Skanningen viser også hvordan fett er fordelt mellom overkroppen og hoftene (Android til Gynoid-forhold), og kartlegger muskelmasse gjennom fettfri masseindeks (FFMI) og skjelettmuskelmasse (SMM). I tillegg måles muskelmasse i armer og ben i forhold til høyde og BMI, noe som kan gi en indikasjon på risikoen for muskeltap, spesielt hos eldre eller slanke personer. Skanningen gir også en beregning av hvilestoffskiftet (RMR), altså hvor mange kalorier kroppen trenger i hvile for å opprettholde vekten.

DXA-scan som en del av din gynekologtime

Hos oss kan du bestille DEXA-scan separat, eller sammen med din gynekologtime. Vi tilbyr noe lavere pris på undersøkelsen når den utføres sammen med gynekologtime, da analyse av resultater fra begge timene kan utføres samtidig.

Bestill time